hétfő, szeptember 25

Útmutató a tünetektől mentes Perimenopauzához. 

Útmutató a tünetektől mentes Perimenopauzához, és perimenopauza stratégiák.

Sok nő fél a perimenopauzától, attól az időszaktól az életünkben, amikor a reproduktív hormonok szintje csökkenni kezd.

Valóban, a perimenopauza igen rossz hírnevet szerzett, mert rengeteg kellemetlen tünettel járhat együtt, beleértve a következőket:

 • Súlygyarapodást,  
 • Hangulatváltozásokat,  
 • Súlyos menstruációs problémákat (például ha szabálytalan) 
 • Puffadás és PMS,  
 • A fáradtság érzését, 
 • Fakó bőr és haj, 
 • Pajzsmirigy problémák,
 • Nem létező libidó, és meddőség.

De mindenképp tudnod kell: ezek a tünetek nem elkerülhetetlenek. Igen, a hormonok ingadozása a peri menopauza idején valósak, de a tünetek nem biztosak. 

Ha a megfelelő időszakokban megfelelően gondoskodsz magadról, akkor elkerülheted ezeket a kellemetlen tüneteket.

És ne hagyd abba az olvasást, akkor sem ha még csak 20 vagy éppen 30 éves vagy, és a perimenopauza az utolsó dolog ami eszedbe jut! 

Ha jelenleg bármilyen típusú a havi ciklussal kapcsolatos problémát, vagy hormonális egyensúly-hiányt tapasztalsz, ezek a tünetek a jövő hírnökei is lehetnek … és nem jó értelemben. 

Ha most ramatyul érzed magad, és nem teszel lépéseket a hormonok egyensúlyának fenntartása érdekében, akkor a perimenopauza alatt ez a helyzet  rosszabbodhat.

Mi a perimenopauza?

A perimenopauza, vagy pre-menopauza azt jelenti, hogy „a menopauza előtt van”, és a legtöbb nőnél 35 éves kor körül kezdődik, és a menopauza-ig (a legutolsó vérzésig ) tart. 

A perimenopauza során különböző tünetek bukkanhatnak fel, a hormonális változások miatt.

Pontosabban, a perimenopauzát az ösztrogén, a progeszteron és az androgének egyenetlen ingadozása jellemzi. 

Ezek a hormonok többé-kevésbé egyenletes mintát követnek a 20-as és 30-as évek alatt, de szabálytalanul kezdenek viselkedni, amikor belépünk a 30-as és 40-es évek végére ( ez mindenkinél más és más lehet), és amikor közelebb kerülünk a menopauzához.

A környezeti tényezők súlyosbíthatják a perimenopauza tüneteit.

Hozzá tehetjük, hogy a 30-as évek végén és a 40-es évek elején az élet tele lehet különböző stresszorokkal, mint például: 

 • Kisgyermekek, és tinédzserek nevelése, 
 • Hosszú (gyakran stresszes) munka végzése, a karrier csúcspontján, 
 • Navigálás az elfoglalt családi élet, az időskorú szülők gondozása, és néha talán problémás párkapcsolat között. 

Mindez elindíthatja a kortizolt (stressz hormon) a saját őrült hullámvasútján, így a reproduktív hormonok ingadozása mellett, egy nőnek a magas kortizol-szint tüneteivel is szembe kell néznie. 

Mint például állandóan fáradtnak, de izgatottnak érzi magát, alvászavarok, intenzív cukor utáni vágyakozás, és a vércukorszint ingadozása.

Az endokrin rendszert (hormon rendszert) károsító toxinoknak, avagy méreganyagoknak való kitettség különbséget jelent abban is, hogy hogyan fogsz át navigálni a perimenopauza idején. 

Ma a környezetben minden eddiginél több endokrin rendszert károsító anyag található, ezek a vegyi anyagok túlterhelhetik a szervezet méregtelenítő rendszerét (amelynek feladata az elhasznált hormonok, és a toxinoktól való megszabadulás).

Ezzel egyfajta zavart okozhatnak a pajzsmirigy működésében, amely nagyon érzékeny a vegyi anyagoknak való kitettségre.

A perimenopauza két fázisa.

A perimenopauzát két fázisra (időszakra) oszthatjuk: 1. és 2. fázis. 

Ma arra fogok összpontosítani, hogyan lehet enyhíteni a tüneteket, és egyfajta öngondoskodást beiktatni az 1. fázis során, de fontos megérteni mindkét fázist.

1. fázis (35–45 évesek)

Ez a szakasz az, amikor a reproduktív hormonok termelése kezdhet elmozdulni, és már kevésbé kiegyensúlyozott. 

De ez azt jelenti, hogy ha jó a hormonális egészségi állapotod, és rendszeres öngondoskodást folytatsz, akkor ebben a szakaszban még nem szabadna tüneteket tapasztalnod. 

Rendszeres kell legyen az ovuláció és a menstruáció, és emelett:

 • Jó izomtónus, 
 • Bőrminőség, 
 • Megfelelő energia és 
 • Nemi vágy kell hogy legyen. 

Más szavakkal, még mindig elegendő hormonnak kell termelődnie ahhoz, hogy vitálisnak, és fiatalosnak érezd magad. 

Ha olyan tüneteket tapasztalsz, mint a termékenység nehézségei, a hüvely szárazsága, a felgyorsult bőröregedés, vagy a száraz haj (vagy a fentiek mindegyike), ezek annak a jelei, hogy felborulhatott a  hormonális egyensúly!

2. fázis (45–55 évesek)

Ebben a fázisban az  ovuláció egyre ritkább majd teljesen megszűnik. A menstruáció pedig rendszertelenné válik. Vagy például lehet: rendszeresen “rendszertelen”, ami azt jelenti  minden második havi ciklusban van menstruáció. 

Egy bizonyos, hogy a kiszámíthatóság eltűnik az élet ezen oldaláról.

És bár ez drámai módon hangzik, ez a fázis viszonylag sima vitorlázás lesz, ha az 1. fázis alatt gondoskodsz a hormonális egészségedről. 

Sok nő azonban hagyja, hogy az 1. fázisban tapasztalt tünetek kezeletlenek maradjanak, és ez a tüneteket a 2. fázisban súlyosbíthatja.

De mint korábban mondtam, a szélsőséges tünetek nem elkerülhetetlenek a perimenopauza során. Minden szakaszban célzott stratégiák használhatók a tünetek enyhítésére, és a legjobb közérzetért.

A tünetek nélküli perimenopauza 3 alapvető stratégiája.

1. Stratégia: A havi ciklusnak megfelelő étkezés. A tünetektől mentes perimenopauza első alapvető stratégiája az, hogy a ciklusod minden hetében meghatározott ételeket fogyassz.

Vagyis: a  fogyasztott ételek változtatása minden fázisban, az optimális hormonegyensúly, és anyagcsere támogatása érdekében.

Ez a ciklus alapú étkezési megközelítés a legkülönfélébb mikroelemeket biztosítja az általános hormonális egyensúly támogatásához. 

Biztosítja azt is, hogy a kritikus időszakokban kulcsfontosságú ételeket kapjon a szervezet, például a felesleges ösztrogén lebontásához, (amely PMS-t okozhat). Nem beszélve arról, hogy ez a megközelítés javítja a menstruációs tüneteket, támogatja a termékenységet, és fokozza a nemi vágyat, az energiát, és a hangulatot.

Élvezhetjük a különféle konyhák előnyeit, amikor ciklikusan kezdünk el étkezni – legyen az, ketogén, mediterrán, néha időszakos böjtöléssel (Intermittent Fasting), így lehet változatos. 

2. Stratégia: A havi ciklusnak megfelelő edzésterv.

A 28 napos menstruációs ciklus, ciklikus jellege biztosítja a tökéletes keretet ahhoz, hogy megtervezzük mikor sportoljunk, és hogyan sportoljunk.

A menstruációs ciklus minden szakaszában a testednek különféle testmozgásra van szüksége.

Bizonyos időpontokban – például a luteális fázisban és a menstruáció alatt – alacsonyabb lehet az energia szint, a szervezetnek kevesebb belső erőforrás áll rendelkezésre egy erős edzéshez.

A többi fázis során azonban a tested minden erőforrását, és a magasabb energia szintet egy igazán erős edzésben kamatoztathatod.

A ciklus alapú testmozgással megmentheted magad a kimerültség, a kiégés, és a kellemetlen perimenopauza tüneteitől. 

3. stratégia: Fokozottan figyelj a mikroelemek bevitelére. 

Ha egészséges étrendet követsz, a ciklusnak megfelelően táplálkozol, és az edzésed is a ciklusodnak megfelelő, akkor szükséges-e kiegészítők használata?

Igen!

A kiegyensúlyozott hormonális egyensúly fenntartása érdekében a kiegészítők rendkívül fontosak.

Az egészséges étkezésnek mindig az első stratégiának kell lennie. 

Nincs egyetlen kiegészítő, amely pótolhatja a rossz vagy következetlen ételválasztást. 

De a kiegészítés speciális mikroelemekkel nyújt  a testnek extra támogatást, amelyre szüksége van a hormonális átmenet idején.

Pontosabban, a perimenopauza közelében lévő nőknek a következő kiegészítőkre kell odafigyelnie:

B-komplex. A B-vitaminok hiánya alacsony energiát, és fáradtságot okozhat. A B6 egy különösen fontos vitamin, elősegítheti a progeszteron termelését, amely a peri-menopauza idején csökkenni kezd. A B6 a máj enzimjeivel is együttműködve eltávolítja a felesleges ösztrogént a testből.

Probiotikumok. Az egészséges mikrobiom elengedhetetlen a hormonális tünetek kezeléséhez – és ez különösen igaz a perimenopauza idejére is. A 35–45 éves nőknek optimális bél-egészségre van szükségük ahhoz, hogy a szervezet feldolgozza az élelmiszerekben és a kiegészítőkben kapott legfontosabb mikroelemeket. 

D3-Omega-3 keverék. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az optimális D-vitamin szint támogatja a termékenységet, és javíthatja az anyagcsere markereit a PCOS-ban szenvedő nőknél. Elegendő D-vitamin védő hatású lehet az endometriózis ellen, a kutatások szerint. 

Az optimális D-vitamin szint elengedhetetlen. Az omega-3 zsírsavak az optimális fiziológiai funkciók csaknem számtalan listáját támogatják, a hangulat, és a szorongástól kezdve, a vércukor stabilizálásáig (ami elengedhetetlen a hormon egyensúlyhoz).

És persze  a C-Vitamin, és a Magnézium, mindkettő elengedhetetlen a női egészség szempontjából.

A Máj méregtelenítő / ösztrogén metabolizáló. A máj kritikus szerepet játszik a hormonális egyensúly fenntartásában. A hatékony méregtelenítéshez a májnak mikrotápanyagok, és antioxidánsok teljes készletére van szüksége. 

Konkrét stratégiák a perimenopauza tüneteihez:

Bizonyos területeken azonban további támogatásra lehet szükséged. Ez normális. Íme néhány, a perimenopauzára jellemző, gyakori tünet, és további lépések, amelyek könnyíthetik ezeket:

Rendszertelen, nehéz vagy fájdalmas menstruáció: 

Természetes megoldás, a Barátcserje, amit már évszázadok óta használnak a menstruációs, és hormonális egészséggel kapcsolatos tünetek, panaszok kezelésére.

Kimutatták, hogy támogatja a rendszeres ovulációt és az egészséges progeszteron szintet. 

PMS, premenstruációs tünetek. 

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a Barátcserje (vitex), segíthet a PMS tüneteinek javításában. (Forrás)

A termékenység támogatása. 

A rendszeres ovuláció és az egészséges hormonszint támogatásával a Barátcserje (Vitex) kiváló választás lehet a termékenység támogatására a perimenopauza idején. A Barátcserje  gyógynövény kiegészítő negatív mellékhatások nélkül támogatja a termékenységet. 

Depresszió és ingerlékenység. 

A maca por,  a tanulmányok szerint segíthet javítani a depresszió tüneteit. (Forrás) Egyes állatkísérletek arra is utalnak, hogy a maca segíthet a kognitív funkciókban és a koncentrációban.

Fakó bőr és haj. 

Kiváló minőségű omega-3 kiegészítő segít táplálni a száraz bőrt, és a hajat. Ezenkívül nyilvánvaló tipp, de gyakran figyelmen kívül van hagyva, és alulértékelik: 

Maradj hidratált! Ez csodákat tesz a bőrnek és a hajnak.

Alacsony nemi vágy. 

Tanulmányok szerint a maca por elősegítheti a nemi vágy fokozását a menopauzás nőknél. (Forrás) Továbbá az adaptogén gyógynövény ashwagandha is segíthet a nők szexuális funkcióinak támogatásában. (Forrás)

Stressz és szorongás. 

A stressz kezelése sokoldalú megközelítést igényel, amely magában foglalja az életmódot, a testmozgást és egyebeket. De az adaptogén gyógynövények a stresszcsökkentő arzenál fontos részei lehetnek.

Például az ashwagandha, amely a kutatások szerint biztonságos, és hatékony adaptogén gyógynövény a stresszel szemben. A Szent Bazsalikom egy másik nagyszerű választás a stressz és a szorongás kezelésére, a kutatások szerint.

A hormonális egészség és a termékenység támogatásához,  az egyik legjobb dolog, amit tehetünk,  hogy növeljük a leveles zöldségek, és a keresztesvirágú zöldségek fogyasztását, például:

 • Brokkoli, 
 • Karfiol, 
 • Káposzta és 
 • Kelbimbó. 

Ez tehát  a 3 alapvető stratégia, a tünetek nélküli peri menopauzához. Remélem segítségedre lesz.

A következő cikkek is érdekelhetnek még: Mi Az A Kollagén? És 9 Tudomány Által Elfogadott Jótékony Hatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük