Home>>Egészséges Ételek>>Menopauza – Súlygyarapodáshoz tökéletes vihar, és mit tehetünk ellene.
Menopauza – Súlygyarapodáshoz tökéletes vihar, és mit tehetünk ellene.
Egészséges ÉtelekNői Egészség

Menopauza – Súlygyarapodáshoz tökéletes vihar, és mit tehetünk ellene.

Menopauza és a túlsúly.

A menopauzát gyakran a tökéletes viharnak hívom, a súlygyarapodáshoz, mert ebben az időben egy nő életében sok tényező összegyűlik a testtömeg-növekedés ösztönzésére. Nem változtathatunk meg mindent, de éppen eleget ahhoz, hogy megszakítsuk ezt a “vihart” és fordítsunk a következményein.

Ebben a bejegyzésben elmagyarázom, hogy mivel állunk szemben, és mit tehetünk annak érdekében, hogy visszavegyük az irányítás.

A Menopauza súlygyarapodás összefoglalása.

Az izomtömeg, és a nemi hormonok természetes csökkenése miatt, amelyet egy nő menopauza idején megtapasztal, csökken a szervezet egészséges működéséhez szükséges kalóriák száma is.

A menopauza során bekövetkező hormonális változások, igencsak megkönnyítik a nők számára, a hasi zsírpárna felszedését. A menopauza alatt, az étrend megváltoztatásával, a szénhidrátok csökkentésével, és az egészséges zsírok növelésével, segítheted a fogyást. Itt megtudhatod:

 • Hogyan változik a kalóriával való kapcsolat a menopauza után.
 • A legjobb táplálék választása, a testsúly kordában tartása érdekében.
 • További stratégiák a fogyáshoz.

Kalóriaszükséglet a menopauza idején.

A menopauza átlagéletkora 51 év. Ahogyan közeledünk, vagy belépünk életünk ötödik évtizedébe, olyan változások történnek, amelyek befolyásolják, hogy testünk hogyan használja fel a bevitt kalóriát. Például az általános, hogy izomtömegünk az életkorral csökken.

Az izomzat nagyon energiaigényes, így ha kevesebb van belőle, kevesebb kalóriára van szükség az anyagcseréhez. A kutatásokból azt is láthatjuk, hogy a menopauza következtében fellépő nemi hormonok csökkenése, tovább csökkenti a nyugalomban felhasznált energiát. Ami tovább csökkenti a napi bevitelhez szükséges kalóriák számát.

Menopauza hasi zsírpárna, és inzulinrezisztencia.

Az ösztrogén csökkenése megváltoztatja a zsír eloszlásának módját a testben. A menopauza után a zsír könnyebben rakódik le a has területén, mint a csípő és a comb területén.
Amikor több zsírt hordozunk a deréktájon, ez hozzájárul ahhoz, amit úgy hívnak inzulinrezisztencia.

Ez szó szerint azt jelenti, hogy sejtjeink rezisztensek (ellenállók) az inzulinra, ami energiát ad nekik. Ez az energia, amely elsősorban cukor formájában van, ilyenkor a vérben marad.

Inzulinrezisztencia és a súlygyarapodás.

Az inzulinrezisztencia kétféle módon járul hozzá a súlygyarapodáshoz.

Először: mivel a sejtek nem kapják meg a nekik szükséges energiát, éhségérzet keletkezik, azért hogy több energiát vigyünk be.

Másodszor: a test több inzulint pumpál, hogy megpróbálja kényszeríteni a sejteket a cukor felvételére.

Mivel az inzulin tárolóhormon, ha magas a szint, akkor az energiát tárolja, nem pedig felszabadítja. (Ez zsír formájában mutatkozik meg.) A testen tárolt zsír nem szabadul fel, és elindul az ördögi kör, vagy a “tökéletes vihar”.
Ha ehhez még hozzáadunk olyan dolgokat, mint például:

 • Az étrendben a cukor,
 • A testmozgás hiánya,
 • A magas stressz és a
 • Rossz alvás

Ez a “vihar” csak még erősebbé válik.

Hogyan lehet lefogyni a menopauza után?

Nem tudjuk visszafordítani az időt, de vannak hatékony megoldások, amelyeket megtehetünk a menopauza utáni fogyáshoz.

Ez a testünk megváltozásának elfogadásával kezdődik.
Megadjuk számára azt, amire szüksége van, hogy cserébe megkapjuk azt, amit mi akarunk.

Két dologra kell összpontosítani.
Az első az inzulin munkájának megkönnyítése.

Az inzulin terhelésének csökkentése, és a menopauza túlsúly.

Számos olyan tényező, amely életkorunkban ellenünk hat, az inzulinrezisztenciával kapcsolatos. A megoldás az inzulin terhelésének csökkentése. Ezt úgy hajthatjuk végre, hogy jobb étkezési szokásokat veszünk fel.
Különösen olyan táplálékok választásával, amelyek nem növelik a vércukor-szintet. Mert amikor sok cukor van a vérben, a szervezetnek több inzulinra van szüksége ennek “kitakarításához”.

Három makróelem van, amelyeket étrendünkből meg kell hogy kapjunk.
Ezek szénhidrát, fehérje és zsír, és ezeknek a tápanyagoknak mindegyike másképp befolyásolja a vércukor-szintet.

A szénhidrátok növelik a legjobban a vércukor-szintjét és az inzulint , a fehérje szerény emelkedést okoz, az étkezési zsírok pedig a vércukorszint és az inzulin emelkedését csak csekély mértékben, vagy egyáltalán nem növelik. Ezért van az, hogy ha csökkenteni szeretnénk az inzulin terhelését, akkor elsőként érdemes odafigyelnie a bevitt szénhidrátokra.

A megfelelő szénhidrát, a menopauza túlsúly csökkentésére.

A szénhidrátok sokféle formában megtalálhatók, a sütiktől, a brokkoliig.
Az egészségtelentől, az egészségesig terjednek, és ez a megfelelő szénhidrát kiválasztását kissé megzavarhatja.

Besorolhatjuk a szénhidrátokat úgy, hogy a legszegényebb választásoktól a legjobbig.
Alapvetően minél finomabb egy szénhidrát, annál gyorsabban fog felszívódni a testben, és növeli a vércukor-szintet.

A másik oldalon, minél inkább hasonlít egy szénhidrát az eredeti növényre, ahonnan származik, annál lassabb az emésztése, és ennélfogva annál kisebb hatással van a vércukor-szintjére. Ezt szem előtt tartva, ki kell iktatni a finomított szénhidrátokat, amelyekre gyakran utalok, sütik, sütemények és cukorkák.

Az is előnyös, ha csökkentjük a keményítőtartalmú szénhidrátokat, amelyek a gabonafélék, a burgonya és a kukorica. Még egész kiőrlésű állapotukban is alacsony a rost / szénhidrát arányuk, ezért problémát jelenthetnek a már egyébként is lassú anyagcserére. (1)

Az is észrevehető, hogy akkor a legjobb, ha korlátozzuk a gyümölcsök bevitelét. A gyümölcsökben ugyan rost és tápanyagok vannak. A túl sok gyümölcs azonban megnehezítheti a testünk számára a fogyást.
Az étrendben szükséges szénhidrátok, a nem keményítőtartalmú zöldségek.

Menopauza - Súlygyarapodáshoz tökéletes vihar, és mit tehetünk ellene.

Ezek azok a zöldségek, amelyeket általában hozzáadunk egy salátához, például:

 • leveles zöldek, saláták
 • paprika
 • hagyma,

valamint az ételkészítésű zöldségek, például brokkoli és karfiol.

A megfelelő zsírok, a menopauza túlsúly csökkentésére.

A megfelelő szénhidráttartalom bevitele az étrendünkbe segít fogyni a menopauza után.
De a finomított szénhidrátok kiiktatása után, ezek helyére valami kielégítőre van szükség. Megfelelő zsírokra.

Ez a második dolog, amelyre összpontosítani kell, és ahol a zsírok a menopauza után fontosak lehetnek. A zsírok a legkevésbé befolyásolják a vércukrot és az inzulint. Valójában stabilizálják a vércukrot, megkönnyítve az éhségérzet kontrollálását.

Ugyanakkor, hasonlóan a szénhidrátokhoz, eltérő az egészségügyi érték a zsíros ételek esetében. A teljes zsírok egészséges zsírok, növényi és állati eredetűek.

Ilyenek például a diófélék, a magvak, az avokádók és a kiváló minőségű húsok, tejtermékek és a halak is. Az olajok is egészségesek lehetnek, de a megfelelő olaj kiválasztása fontos, mivel a választott olajok befolyásolják a sejtmembránok egészségét. Egészséges sejtmembránokra van szükségünk, mert ezek lehetővé teszik a hormonok szállítását a sejtekben.

Jó választás az:

 • olívaolaj,
 • avokádóolaj és a
 • kókuszdióolaj.

Az elkerülendő olajok pedig a növényi olajok, amelyekből sok van, beleértve a:

 • szójababot,
 • kukoricát,
 • napraforgó- és a
 • sáfrányolajat.

Ezek az olajok hő hatására lebomlanak, tehát nem alkalmasak főzésre, és elősegítik a test belső gyulladásait is, ami betegséghez vezet az előrehaladott életkorral.

Van megoldás, a menopauza túlsúly ellen.

Vannak olyan dolgok, amelyeket megtehetünk a menopauza utáni súlygyarapodás elkerülése érdekében. És vannak olyan dolgok, amelyeken javíthatunk: az inzulinérzékenység javítása érdekében, például ha fizikailag aktívabbak vagyunk, és nem eszünk késő este.

A legnagyobb haladás akkor látható, ha olyan módon eszünk, hogy a vércukorszint stabil maradjon. Kezd a finomított szénhidrátok kiiktatásával, és a megfelelő zsírok bevitelével, így megteremted a megfelelő belső környezetet,
amely elősegíti a zsírégetést.

Köszönöm, hogy elolvastad, kérlek oszd meg ismerőseiddel.

A következő is érdekelhet, olvasd tovább:

CIKKAJÁNLÓ: