Az édesség utáni vágyunk lelki, és testi háttere.
Tudjuk, hogy a cukor hat az érzelmeinkre is. Valójában, nem csak a hírhedt üres kalóriákat szállítja a szervezetünknek, hanem kellemes, jó érzést kelt bennünk.
Nyugtató hatása miatt a kisbabákat azért volt szokás régen cukros italokkal megitatni, hogy megnyugodjanak. A cukor alvásjavító, megkönnyíti a fájdalmak elviselését, és jó hangulatba hoz.
Szervezetünkben egy neurotranszmitter lép működésbe, amelyet szerotoninnak neveznek.(vagy “boldogság” hormonnak) A neurotranszmitterek üzenetközvetítő anyagok: információkat szállítanak agyunk sejtjeihez.
A szerotonin hat :
- Az alvás és ébrenlét ritmusára
- A nemi viselkedésre
- Az agressziós hajlamra
- Az impulzivitásra
- Az emlékezetre
- Öngyilkossági hajlamra
- Étvágyra
- Szorongásra
Egyszóval az egész életérzésünkre……
A szerotonin elsősorban jó közérzetet idéz elő, és növeli a jó információk forgalmát. Ez azt jelenti, hogy ha agyunkban magas a szerotonin-szintje akkor remekül érezzük magunkat.
Kinek ne volna kedve ehhez?
Az édesség utáni vágyunk, a szerotonin és a cukor.
A szerotonin az agyban képződik, egy fehérje-alkotóelemből, a triptofán nevű aminosavból. A triptofán pedig könnyebben jut be az agyunkba, könnyebben lépi át a vér-agy-gáton, amikor cukrot eszünk.
A cukor ugyanis inzulin-löketet vált ki, ez csökkenti a vércukorszintet és izmainkat aminosavakkal látja el. A triptofán azonban nem az izmokba kerül hanem vérünkben gyülemlik fel, így nagyobb mennyiségben jut fel az agyba is.
Az édesség utáni vágyunk, szerotonin és a depresszió.
A depresszióra hajló emberek szerotonin-hiányban szenvednek.
Ezért aztán a pszichoaktív gyógyszerek jelentős része a szerotonin-anyagcserét jótékonyan befolyásolja.
Cukorfüggőség alakulhat ki, ami befolyásolja agyunk szerotonin-anyagcseréjét amivel jó közérzetet kelt.
A cukor segíthet a téli depresszión, amelyet a napfény hiánya okoz.
Ezért is sütünk télen annyi édes süteményt, hiszen a cukor emeli a szerotonin szintjét, a napfény megakadályozza a lebomlását, az alkohol is fékezi, a koffein pedig serkenti a szerotonin képződést.
Valamint a mozgás is emeli agyunk szerotonin szintjét. A testileg aktív illetve nehéz testi munkát végző emberek ezért nem válnak édességfüggővé.
Éjszaka a szerotonin lebomlása fokozódik, ezért és hasznos ha korán kelünk.
Láthatjuk hogy milyen óriási jelentőségű a cukor, nem véletlen hogy viszonylag sokat fogyasztunk belőle. Sőt még hátrányaival együtt is elfogadjuk.
Mi segíthet ha édességre vágyunk?
Ha édesség utáni vágyunkat szeretnénk csökkenteni, legokosabb ha az érett édes friss gyümölcsre esik a választásunk.
Ügyeljünk arra hogy ne túl édes ám annál magasabb víztartalmú gyümölcs legyen.
A bennük lévő víz ugyanis fölöttébb gazdag értékes ásványi anyagokban, vitaminokban, és nyomelemekben, mindemellett ideális salaktalanító is.
Természetesen megfelelőek a szárított gyümölcsök is, főként a füge, és a datolya. Legjobban úgy emészthetők ha pár órára vízbe áztatjuk őket de javaslom hogy túl sokat így se együnk belőlük.

Édesség vágyunkat jól csillapítja, a beáztatott szárított datolyával vagy friss datolyából készült püré is. A friss gyümölcshöz hasonlóan sokkal többet ér mint az egyszerű cukor, mivel a puszta édességen kívül értékes nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat és enzimeket is tartalmaz.
Jól bevált a juharszirup, a sűrített körte- és almalé, valamint a méz.
Ez utóbbit azonban ne hevítsük és sütéshez se használjuk.
Azzal viszont nem sokat nyerünk ha a megszokott napi cukor mennyiségünket egyszerűen ugyanannyi mézzel helyettesítjük.
A méz ugyanis kiválóan odaragad a fogunkhoz és még könnyebben okoz szuvasodást mint a közönséges cukor. Általában véve jobb ha mézet csak kis adagokban gyógy célokra használunk nem pedig édesítéshez.
Jól bevált még a szezám püré kevés mézzel vagy juharsziruppal ízesítve valamint A mogyorókrém némi mézzel vagy juharsziruppal gyömbérrel fahéjjal szegfűszeggel és sáfránnyal.
Az édesség utáni vágyunk, és az édesítőszerek.
Sok szó esik még más édesítőszerről, a Stevia rebaudiana ról. Ez a krizantém félék családjába tartozó kicsi cserje. Indiánok már Kolumbusz előtt használták édesítőként ételekhez, italokhoz , Kaa-heenek nevezték, ami annyit tesz “édes fű”, vagy “mézlevelű”.
A Stevia legfontosabb hatóanyaga az úgynevezett Steviosid amelynek édesítő ereje 15-ször akkora mint a cukor, a vércukorszintet viszont nem befolyásolja.
Stevia készítmények tehát gyakorlatilag kalóriamentesek, és cukorbetegek is fogyaszthatják.
A legújabb kutatások kimutatták hogy a stevia tápanyagai antioxidánsok, magyarul sejtvédő hatással is bírnak amely a zöld teával vetekszik.
Japán és nemzetközi vizsgálatok szerint a Steviának nincs semmilyen mellékhatása a szervezetben. Még azt is sikerült bebizonyítani, hogy a cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást, sőt jelentősen gátolja foglepedék kialakulását.
A steviát már régóta használják elsősorban cukormentes termékek készítéséhez, a sütéshez is jól alkalmazható.
Az édesség utáni vágyunk megelőzése.
Arra is vannak jól bevált módszerek hogy elejét vegyük az édesség utáni vágynak, elsősorban a keserű ételeket említhetjük meg. Például a keserű zöldfűszerek, és keserű fűszernövények, valamint a keserű salátafélék.
Hasznosak az olyan fűszerek is, mint a fahéj vagy a sárga gyömbér, amelyeknek van valami keserű mellékíze.
Ezek a növények ellátják szervezetünket ásványi anyagokkal, és egyéb létfontosságú tápanyagokkal. Ezenkívül különböző mértékben, de mindegyik serkenti az epetermelést, és javítja az emésztést is.
De ne vigyünk semmit túlzásba!
Azoknál akik igen erősen áhítoznak az édesség után általában ásványi anyag hiány fedezhető föl.
Az édesség utáni vágyunk, az ájurvéda szerint
Az ájurvédában az édes ellentéte az erős fűszeres, tehát ajánlatos például kevesebb fokhagymát és chilit használni, ha az édessé utáni vágyunkat szeretnénk csökkenteni.
Minél erősebb az ételünk, annál valószínűbb hogy utána édeset fogunk kívánni. A csípős íz ugyanis serkenti az emésztést, felhevít és lendületet ad. Ezért aztán szervezetünk kiegyenlítés képpen vágyik valami olyanra amelynek íze az ájurvéda szerint nedves, nehéz.
Ez pedig nem más, mint az édesség. Az indiai éttermekben ezért kínálnak a csípős curry után rendkívül édes desszertet.
Az olaszok pedig ezért eszik a jó erős fokhagymás pesto után, a mézédes tiramisut.
A szervezet mindig harmóniára, egyensúlyra vágyik.
Az erős étel után azonban segíthet egy kis joghurt, vagy valami savanyú étel is, például savanyú uborka.

Megfelelő étrend.
Ha nem akarunk rabul esni az édesség iránti szenvedélynek, és meg szeretnénk akadályozni hogy szervezetünkben inzulinrezisztencia, valamint salakanyagok rakódjanak le.
Akkor egy fogyó- és salaktalanító kúra után szinte bizonyosan szükségünk lesz táplálkozásunk hatékony átformálására, amelynek természetesen személyre szabottnak kell lennie.
Rá kell találnunk a nekünk megfelelő harmonikus táplálkozásra.
Ez olyan étrendet jelent amely pontosan a saját típusunkhoz illik, és amely szerint mindig azt esszük amire szervezetünknek valóban szüksége van.
Természetesen ez eltarthat egy ideig amíg kialakul, és szabadon mindent megpróbálhatunk mindennel kísérletezhetünk.
Ha már a kezdet kezdetén eltiltjuk magunkat olyan ételektől és italoktól amelyeket pedig kívánunk akkor nem számíthatunk hosszú távon sikerre.
Így csak lényünk egy részét tagadnánk meg. És ez újabb érzelmi veszteséghez, elkeseredéshez vezethet.
Bármit javasolhat orvosunk, családunk, barátaink, ismerőseink, vagy éppen az interneten olvashatunk azt mindig tessék csak kísérleti alapnak tekinteni.
Olyan módszerek amelyek másoknál jól beváltak, egyáltalán nem bizonyos hogy mindenkinek az lesz a legmegfelelőbb.
A további cikkek is érdekelhetnek, oszd meg ismerőseiddel is 🙂
CIKKAJÁNLÓ: