Skip to content
vasárnap, május 22
  • Kezdőlap
  • Életmód
  • Bőrápolás
  • Egészség

My Herb

Belülről fakadó egészség

  • Kezdőlap
  • Életmód
  • Bőrápolás
  • Egészség

My Herb

Belülről fakadó egészség

  • Kezdőlap
  • Életmód
  • Bőrápolás
  • Egészség
Home>>Egészséges Életmód>>Az édesség utáni vágyunk lelki, és testi háttere.
Az édesség utáni vágyunk lelki, és testi háttere.
Egészséges ÉletmódEgészséges Ételek

Az édesség utáni vágyunk lelki, és testi háttere.

Varga Gabriella2021.09.04. 630 Views

Az édesség utáni vágyunk lelki, és testi háttere.

Tudjuk, hogy a cukor hat az érzelmeinkre is. Valójában, nem csak a hírhedt üres kalóriákat szállítja a szervezetünknek, hanem kellemes, jó érzést kelt bennünk.

Nyugtató hatása miatt a kisbabákat azért volt szokás régen cukros italokkal megitatni, hogy megnyugodjanak. A cukor alvásjavító, megkönnyíti a fájdalmak elviselését, és jó hangulatba hoz.

Szervezetünkben egy neurotranszmitter lép  működésbe, amelyet szerotoninnak neveznek.(vagy “boldogság” hormonnak) A neurotranszmitterek üzenetközvetítő anyagok: információkat szállítanak agyunk sejtjeihez.

A szerotonin hat :

  • Az alvás és ébrenlét ritmusára
  • A nemi viselkedésre
  • Az agressziós hajlamra
  • Az impulzivitásra
  • Az emlékezetre
  • Öngyilkossági hajlamra
  • Étvágyra
  • Szorongásra

Egyszóval az egész életérzésünkre……

A szerotonin elsősorban jó közérzetet idéz elő, és növeli a jó információk forgalmát. Ez azt jelenti, hogy ha agyunkban magas a szerotonin-szintje akkor remekül érezzük magunkat.  

Kinek ne volna kedve ehhez? 

Az édesség utáni vágyunk, a szerotonin és a cukor. 

A szerotonin az agyban képződik, egy fehérje-alkotóelemből, a triptofán nevű aminosavból. A triptofán pedig könnyebben jut be az agyunkba,  könnyebben lépi át a vér-agy-gáton, amikor cukrot eszünk. 

A cukor ugyanis inzulin-löketet vált ki, ez csökkenti a vércukorszintet és izmainkat aminosavakkal látja el. A triptofán azonban nem az izmokba kerül hanem vérünkben gyülemlik fel, így nagyobb mennyiségben jut fel az agyba is.

Az édesség utáni vágyunk, szerotonin és a depresszió.

A depresszióra hajló emberek szerotonin-hiányban szenvednek.

Ezért aztán a pszichoaktív gyógyszerek jelentős része a szerotonin-anyagcserét jótékonyan befolyásolja.

Cukorfüggőség alakulhat ki, ami befolyásolja agyunk szerotonin-anyagcseréjét amivel jó közérzetet kelt.

A cukor segíthet a téli depresszión, amelyet a napfény hiánya okoz.

Ezért is sütünk télen annyi édes süteményt, hiszen  a cukor emeli a szerotonin szintjét,  a napfény megakadályozza a  lebomlását, az alkohol is fékezi, a koffein pedig serkenti a szerotonin képződést.

Valamint a mozgás is emeli agyunk szerotonin szintjét. A testileg aktív illetve nehéz testi munkát végző emberek ezért nem válnak édességfüggővé.

Éjszaka a szerotonin lebomlása fokozódik, ezért és hasznos ha korán kelünk.

Láthatjuk hogy milyen óriási jelentőségű a cukor, nem véletlen hogy viszonylag sokat fogyasztunk belőle. Sőt még hátrányaival együtt is elfogadjuk.

Mi segíthet ha édességre vágyunk?

Ha édesség utáni vágyunkat szeretnénk csökkenteni, legokosabb ha az érett édes friss gyümölcsre esik a választásunk.

Ügyeljünk arra hogy ne túl édes ám annál magasabb víztartalmú gyümölcs legyen.

A bennük lévő víz ugyanis fölöttébb gazdag értékes ásványi anyagokban, vitaminokban,  és nyomelemekben, mindemellett  ideális salaktalanító is.

Természetesen megfelelőek a szárított gyümölcsök is, főként a füge, és a datolya. Legjobban úgy emészthetők ha pár órára vízbe áztatjuk őket de javaslom hogy túl sokat így se együnk belőlük.

Az édesség utáni vágyunk lelki, és testi háttere.

Édesség vágyunkat jól csillapítja, a beáztatott szárított datolyával vagy friss datolyából készült püré is. A friss gyümölcshöz hasonlóan sokkal többet ér mint az egyszerű cukor, mivel a puszta édességen kívül értékes nyomelemeket,  ásványi anyagokat, vitaminokat és enzimeket is tartalmaz.

Jól bevált a juharszirup, a  sűrített körte- és almalé, valamint a méz.

Ez utóbbit azonban ne hevítsük és sütéshez se használjuk.

Azzal viszont nem sokat nyerünk ha a megszokott napi cukor mennyiségünket egyszerűen ugyanannyi mézzel helyettesítjük.

A méz ugyanis kiválóan odaragad a  fogunkhoz és még könnyebben okoz szuvasodást mint a közönséges cukor. Általában véve jobb ha mézet csak kis adagokban gyógy célokra használunk nem pedig édesítéshez.

Jól bevált még a szezám püré kevés mézzel vagy juharsziruppal ízesítve valamint A mogyorókrém némi mézzel vagy juharsziruppal gyömbérrel fahéjjal szegfűszeggel és sáfránnyal.

Az édesség utáni vágyunk, és az édesítőszerek.

Sok szó esik még más édesítőszerről, a Stevia rebaudiana ról. Ez a krizantém félék családjába tartozó kicsi cserje. Indiánok már Kolumbusz előtt használták édesítőként ételekhez,  italokhoz ,  Kaa-heenek nevezték,  ami annyit tesz “édes fű”, vagy “mézlevelű”.

A Stevia legfontosabb hatóanyaga az úgynevezett Steviosid amelynek édesítő ereje 15-ször akkora mint a cukor, a vércukorszintet viszont nem befolyásolja.

Stevia készítmények tehát gyakorlatilag kalóriamentesek, és cukorbetegek is fogyaszthatják.

A legújabb kutatások kimutatták hogy a stevia tápanyagai antioxidánsok, magyarul sejtvédő hatással is bírnak amely a zöld teával vetekszik.

Japán és nemzetközi vizsgálatok szerint a Steviának nincs semmilyen mellékhatása a szervezetben.  Még azt is sikerült bebizonyítani, hogy a cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást, sőt jelentősen gátolja foglepedék kialakulását.

A steviát már régóta használják elsősorban cukormentes termékek készítéséhez, a sütéshez is jól alkalmazható.

Az édesség utáni vágyunk megelőzése.

Arra is vannak jól bevált módszerek hogy elejét vegyük az édesség utáni vágynak, elsősorban a keserű ételeket említhetjük meg. Például a keserű zöldfűszerek, és keserű fűszernövények, valamint a keserű salátafélék.

Hasznosak az olyan fűszerek is, mint a fahéj vagy a sárga gyömbér, amelyeknek van valami keserű mellékíze.

Ezek a növények ellátják szervezetünket ásványi anyagokkal, és egyéb létfontosságú tápanyagokkal. Ezenkívül különböző mértékben, de mindegyik serkenti az epetermelést, és javítja az emésztést is.

De ne vigyünk semmit túlzásba!

Azoknál akik igen erősen áhítoznak az édesség után általában ásványi anyag hiány fedezhető föl.

Az édesség utáni vágyunk, az ájurvéda szerint

Az ájurvédában az édes ellentéte az erős fűszeres, tehát ajánlatos például kevesebb fokhagymát és chilit használni, ha az édessé utáni vágyunkat szeretnénk csökkenteni.

Minél erősebb az ételünk, annál valószínűbb hogy utána édeset fogunk kívánni. A csípős íz ugyanis serkenti az emésztést, felhevít és lendületet ad. Ezért aztán szervezetünk kiegyenlítés képpen vágyik valami olyanra amelynek íze az ájurvéda szerint nedves, nehéz.

Ez pedig nem más, mint az édesség. Az indiai éttermekben ezért kínálnak a csípős curry után rendkívül édes desszertet.

Az olaszok pedig ezért eszik a jó erős fokhagymás pesto után, a  mézédes tiramisut.

A szervezet mindig harmóniára, egyensúlyra vágyik.

Az erős étel után azonban segíthet egy kis joghurt, vagy valami savanyú étel is, például savanyú uborka.

Az édesség utáni vágyunk lelki, és testi háttere.

Megfelelő étrend.

Ha nem akarunk rabul esni az édesség iránti szenvedélynek, és meg szeretnénk akadályozni hogy szervezetünkben inzulinrezisztencia, valamint salakanyagok rakódjanak le.

Akkor egy fogyó- és salaktalanító kúra után szinte bizonyosan szükségünk lesz táplálkozásunk hatékony átformálására, amelynek természetesen személyre szabottnak kell lennie.

Rá kell találnunk a nekünk megfelelő harmonikus táplálkozásra.

Ez olyan étrendet jelent amely pontosan a  saját típusunkhoz illik, és amely szerint mindig azt esszük amire szervezetünknek valóban szüksége van.

Természetesen ez eltarthat egy  ideig  amíg kialakul, és szabadon mindent megpróbálhatunk mindennel kísérletezhetünk.

Ha már a kezdet kezdetén eltiltjuk magunkat olyan ételektől és italoktól amelyeket pedig kívánunk akkor nem számíthatunk hosszú távon sikerre.

Így csak lényünk egy részét tagadnánk meg. És ez újabb érzelmi veszteséghez, elkeseredéshez  vezethet.

Bármit javasolhat orvosunk, családunk, barátaink, ismerőseink, vagy éppen az interneten olvashatunk azt mindig tessék csak kísérleti alapnak tekinteni.

Olyan módszerek amelyek másoknál jól beváltak, egyáltalán nem bizonyos hogy mindenkinek az lesz a legmegfelelőbb.

A további cikkek is érdekelhetnek, oszd meg ismerőseiddel is 🙂

CIKKAJÁNLÓ:

Mi az a kollagén. 9 tudomány által elfogadott jótékony hatása.

Mi az a kollagén? És 9 tudomány által elfogadott jótékony hatása.

Olajos magvak ciklikus fogyasztása, menstruációs és hormonális problémákra.

Olajos magvak ciklikus fogyasztása, menstruációs és hormonális problémákra.

Depresszió elleni táplálkozás: Étel, amely javítja a hangulatot és a mentális egészséget.

Depresszió elleni táplálkozás: Étel, amely javítja a hangulatot és a mentális egészséget.

Mit együnk stressz ellen. 11 étel, amely segít leküzdeni a stressz hatásait.

Mit együnk stressz ellen. 11 étel, amely segít leküzdeni a stressz hatásait.

9 Adaptogén gyógynövény, amit a hormon-egyensúlyért fogyaszthatsz.

Related tags : EgészségEgészséges Ételek
Share:

Previous Post

Mit kell tudni a Probiotikumokról.

Mit kell tudni a probiotikumokról.

Next Post

A kundalini jóga előnyei.

A kundalini jóga előnyei.

Related Articles

Mit egyél stressz ellen. Egészséges ÉletmódEgészséges ÉtelekNői Egészség

Mit együnk stressz ellen. 11 étel, amely segít leküzdeni a stressz hatásait.

Fejben dől el minden Egészséges Ételek

Fejben dől el minden. Avagy a mentális energiád jelenti a különbséget.

Mi az a kollagén. 9 tudomány által elfogadott jótékony hatása. Egészséges ÉtelekKiegészítőkNői Egészség

Mi az a kollagén? És 9 tudomány által elfogadott jótékony hatása.

A kundalini jóga előnyei. Egészséges ÉletmódFitnesz

A kundalini jóga előnyei.

A kurkuma 12 Szépségápolási és Egészségügyi felhasználása, amelyekről tudnod kell. Egészséges ÉtelekGyógynövények

A kurkuma 12 Szépségápolási és Egészségügyi felhasználása, amelyekről tudnod kell.

Kategóriák

  • Candida-Sorozat
  • Egészséges Életmód
  • Egészséges Ételek
  • Fitnesz
  • Gyógynövények
  • Hormonok
  • Kiegészítők
  • Menopauza
  • Menstruáció
  • Női Egészség

Legutóbbi bejegyzések

  • Menopauza és a fogyás.
  • 9 Természetes módszer a progeszteron szint növelésére.
  • 8 jógapóz a rossz testtartás javítására.
  • Kurkuma a folyékony arany recept, a gyulladás csökkentésére. (Videó)
  • A kurkuma 12 Szépségápolási és Egészségügyi felhasználása, amelyekről tudnod kell.
  • A Candida-kúra mellékhatásai.
  • 7 Bőrápolási hiba amiért nem működik a rutinod.

Legnépszerűbb Bejegyzések

  • 9 Kollagén károsító, amit ki kell iktatnod az életedből.
  • Menopauza – Súlygyarapodáshoz tökéletes vihar, és mit tehetünk ellene.
  • Az alacsony progeszteronszint 5 jele a testünkön.
  • Az ösztrogén dominancia tünetei: A legfőbb okok, és a Hormon-egyensúly helyreállítása.
  • Tippek a puffadásra és emésztőrendszeri problémákra a perimenopauza idején

Címkék

Alvás Bőr Bőrápolás Candida Depresszió Egészség Egészséges Ételek Energia fittnesz Fogyókúra Gyógynövények Haj Hormonok Jóga Kiegészítők Menopauza Menstruáció Női Egészség Peri-menopauza Progeszteron Stressz Szorongás Vitaminok Ösztrogén Ösztrogén Dominancia

Legutóbbi bejegyzések

  • Menopauza és a fogyás.
  • 9 Természetes módszer a progeszteron szint növelésére.
  • 8 jógapóz a rossz testtartás javítására.
  • Kurkuma a folyékony arany recept, a gyulladás csökkentésére. (Videó)
  • A kurkuma 12 Szépségápolási és Egészségügyi felhasználása, amelyekről tudnod kell.

Cimkék

Alvás Bőr Bőrápolás Candida Depresszió Egészség Egészséges Ételek Energia fittnesz Fogyókúra Gyógynövények Haj Hormonok Jóga Kiegészítők Menopauza Menstruáció Női Egészség Peri-menopauza Progeszteron Stressz Szorongás Vitaminok Ösztrogén Ösztrogén Dominancia

Jogi Nyilatkozat

A MyHerb.hu oldalon általános információkat igyekszünk adni.
Az információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem értelmezhetőek diagnózisként vagy terápiás utasításként és az orvosi szakvéleményt nem helyettesítik. A feltüntetett információkat mindenki a saját felelősségére használja. Az átadott ismeretek egyéni gyakorlati alkalmazása és felhasználása kizárólag az olvasó felelőssége. Mindig kérje ki háziorvosa vagy más szakképzett egészségügyi szakember tanácsát valamely egészségügyi állapotra vagy az egészségére vonatkozó bármely kérdéssel, valamint bármilyen étrendi- és életmódbeli változtatással kapcsolatban, vagy táplálék-kiegészítő szedésének megkezdése előtt.

 

© 2021 My Herb Minden jog fenntartva! | WordPress Theme Ultra Seven
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Jogi Nyilatkozat
Tájékoztatunk, hogy a honlap cookie-kat használ. Bővebb információért olvasd el adatvédelmi tájékoztatónkat .
.
Bezár
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT