Home>>Női Egészség>>Az alacsony progeszteronszint 5 jele a testünkön.
Alacsony progeszteron szint
Női Egészség

Az alacsony progeszteronszint 5 jele a testünkön.

A progeszteron számos funkciót szolgál a szervezetünkben. Nemcsak az ovulációt, és a menstruációs ciklust, hanem a pajzsmirigyhormonok termelését is szabályozza.

 • Szerotonin szintézise                  
 • Felkészíti, támogatja a méhet                  
 • Felkészíti a női testet a szoptatásra                  
 • Támogatja a stressz alkalmazkodási reakcióját                  
 • Szabályozza az aldoszteront, és a folyadék szabályozást.

Nem csoda, hogy az alacsony progeszteron hatásait sokféleképpen érzékelheted. Az alacsony szintű progeszteron miatt fáradtnak, kimerültnek, és túlterhelteknek érezheted magad. A legjellemzőbb testi jelek közül néhány, amelyek megmutathatják, hogy lehet-e progeszteronhiányod. Tehát, ha megfigyeled és megérted, mit jelenthetnek számodra, sok mindent elárulhatnak egészségedről. Az első jelek, amelyekre oda kell figyelni:

Az alacsony progeszteronszint 5 jele:

1. Vízvisszatartás, vagy ödémásodás:

Látni fogod, hogy a vízvisszatartás, vagy ödéma az egyik első testi jel, amely hormonális problémát jelezhet. Ezt legtöbbször az alacsony progeszteronszint, vagy az alacsony pajzsmirigy-szint okozza. A progeszteron szintén szorosan kapcsolódik az Aldoszteronhoz.
Ez egy olyan hormon, amely fenntartja a test folyadék, és elektrolit egyensúlyát. Az elektrolitvesztés az egyik fő oka,

 • folyadékretenciót,
 • fáradtságot és
 • túlzott szomjúságot okozhat.

Az alacsony progeszteronszint a stressz miatt, magasabb aldoszteron szintet eredményezhet. Ez nátrium- és víz-visszatartáshoz vezethet, mindezt kálium- és magnéziumveszteséggel együtt.

Tested Jelei a víz visszatartásáról

Legtöbbször nem igazán kell, hogy valaki más felhívja figyelmed arra, hogy tested ödémás, vagy más szóval megtartja a vizet. Érezheted, és egy idő után már látható is! Ha azonban nagyon elfoglalt nő vagy, és nem igazán figyelsz a saját tested jeleire, és tüneteire, mint a szeretteid közül mindenki máséra, könnyen figyelmen kívül hagyhatod. Íme egy pár a vízvisszatartás jeleiről:

 • Láthatatlan duzzanat a kezeiden, vagy a lábaidon és a bokádon is.
 • Mikor a tested egy olyan területét nyomod meg, amely „puffadtnak” tűnik, lenyomata látható marad, nem tűnik el azonnal.
 • Észrevehető csíkok a lábadon a zoknitól, vagy éppen a nadrágodtól.

2. Puffadás és székrekedés:

Biztosan volt már olyan kínos érzésed, amikor:

” A hasad felpuffad, tele lesz levegővel, és folyamatosan gáz termelődik?”

A progeszteron nagyon fontos hormon, amire szervezetednek szüksége van az emésztés során. A progeszteron támogatja a pajzsmirigy hormon aktiválását, ha a progeszteron szintje csökken, ez csökkenti az anyagcserét, és székrekedést és puffadást okozhat.

Ez a változás a májat is befolyásolja, és ez szintén okozhat kevesebb, vagy szabálytalan epe működést.
 Az epe felelős a folyadékok egyensúlyáért, a zsírok lebontásáért.
Ha a zsírt nem megfelelően emésztjük meg, ez valóban levegős, puffadást eredményezhet.

“Amikor túl sok a levegő, a hasad feszesnek, vagy keménynek tűnik, és olyan feszítő érzést kelt. “

3. Hajhullás :


Ahogy az anyagcseréd lelassul, a tápanyagok felszívódása szintén csökken. Mint a cink és a vas, amelyek hajhullást okozhatnak.
Egy másik probléma a nátrium és a kálium egyensúlya.

A stressz, és az alacsony progeszteron szintén a nátrium felesleges tárolásához vezethet, és ez a hajszálakon tárolódik, csökkentheti a haj tápanyag-ellátását, ezáltal hajhullást okozhat. Pajzsmirigy-rendellenesség is okozhat hajhullást.
A pajzsmirigy hormonokat termel, amelyek stimulálják a haj növekedését. Ha a pajzsmirigy kiegyensúlyozatlanná válik, a haj kiszáradhat, törékennyé válik, és hajlamosabb a kihullásra.

A kis mennyiségű hajhullás normális, és nagyrészt elkerülhetetlen.
Elfogadott tény, hogy az emberek általában körülbelül 100 hajszálat veszítenek egy nap, amelyet általában egyidejűleg növekvő új haj vált fel. Azonban a hajhullást bizonyító fontos mutatók közé tartozik a

 • Kopasz foltok megjelenése a fejbőrön,
 • A hajcsomók hullása,
 • A haj elvékonyodása, és a
 • Viszkető fejbőr úgyszintén.

Ezekre a fenti tünetekre nagyon fontos odafigyelni!

4. Mellcsomók:

A progeszteronnak csodálatos védő hatása van a mellünkre. Támogatja az egészséges mellszövetet, és a növekedést. Ha progeszteronhiányos vagy, akkor a következőket tapasztalhatod:

 • Fájó,
 • Duzzadt mellek
  A mell fájdalma egy rendkívül gyakori fiziológiai hormon-egyensúlyhiány jele.
Az alacsony progeszteronszint 5 jele a testünkön.
Az alacsony progeszteronszint 5 jele a testünkön.

5. Korai öregedés:

A progeszteron a kollagén szintézisének szabályozásában is segít:

 • A bőr vékonyodása,
 • A ráncok elmélyülése,
 • Hirtelen öregedés.

Ezek mind az alacsony progeszteron jelei lehetnek.

Hormon egyensúlyhiány.

A hormon egyensúlyhiányának első jelei olykor sajnos észrevétlenek, vagy ezeket könnyen figyelmen kívül hagyjuk. A hangulati ingadozás, vagy akár a depresszió is más okból eredeztethető, mint például a stressz vagy az alváshiány. Ha megérted, hogy ezek a hormon egyensúlyhiányának első jelei, sokkal könnyebb megbirkózni ezekkel a tünetekkel, Az alacsony progeszteron szintnek nem csak ezek a kellemetlen tünetei vannak, hanem ezeken kívül rengeteg problémát is okozhat. (Forrás)

Alacsony progeszteronszint más tünetei:

 • Menstruációs rendellenességek
 • Kimaradó, vagy rendszertelen havi ciklusok
 • Vetélés
 • Meddőség

Számunkra nőknek, az egyik legfontosabb nemi hormon a progeszteron, ellensúlyozza az ösztrogén szintjét, így ha ennek szintjében bármi rendellenesség áll fenn, az automatikusan kihat az ösztrogénre is. Ez a helyzet az ösztrogén dominancia, tehát túlsúlyba kerül az ösztrogén, a progeszteronnal szemben.

Kapcsolódó cikk:

Ez az állapot pedig további tüneteket okozhat, mivel borul a szervezet hormonális egyensúlya, még több kárt okozva az egészségünkben. Figyelj oda tested jelzéseire.

Köszönöm, hogy elolvastad.

A következő cikk is érdekelhet: