Természetes Candida gyógymódok.
A Candida túlburjánzás tünetei, és jelei gyakran sikeresen kezelhetőek csupán természetes módon. A komolyabb és makacsabb esetekben azonban gyógyszeres kezelésre is szükség van. Azt hogy elegendő-e a természetes kezelés, vagy szükség van gyógyszeres kezelésre, vagy épp a kettőt együtt kell-e alkalmazni nagyban függ az eset súlyosságától, és attól hogy hogyan reagálunk a kezelésre.
A természetes terápiák a legtöbb esetben biztonságosak, és kulcsfontosságú részét képezi az étrend változtatás. (Komolyabb tünetek esetében mindenképpen kérje szakorvos véleményét)
Ebben a cikkben olyan élelmiszerekről, és növényekről írok amelyek hatékonyak a Candida és más gombás fertőzések ellen.
Gyógyfüvek és ételek a Candida kezelés alatt.
Gyógyító ételek.
A következő gyógyító ételeknek csak kevés mellékhatásuk van, és nem okoznak nagyobb problémát. Ezek a legnépszerűbb gyógymódok mivel könnyen betarthatók, és hatékonyan gyógyítják a Candidát.
Könnyen és gyorsan beépíthetők a mindennapi étkezésünkbe. A legjobb azonban mégis az hogy szinte lehetetlen túladagolni őket. Ha nem vagyunk allergiásak ezekre, akkor szinte semmiféle maradandó károsodást nem okozhatnak.
1. Fokhagyma

Talán az egyik leghatékonyabb ilyen élelmiszer a fokhagyma. Baktérium és gombaölő. Könnyen emészthető, és a legjobb, hogy könnyen hozzájuthatunk. Azt azonban tudni kell róla, hogyha belefőzzük az ételbe úgy sajnos veszíthet a jótékony és előnyös tulajdonságából. Ezért hát legjobb nyersen fogyasztani, így megmarad pozitív és gyógyító hatása.
Nyers fokhagymát adhatunk salátákhoz, vagy épp salátaöntethez. A legideálisabb az lenne ha csak egyszerűen magában ennénk, sajnos ezeknek a remek gyógyhatásoknak „ára” van, hiszen ki szeretne fokhagyma illatú leheletet.
A kellemetlen illat kikerüléséhez egy jó módszer ha a fokhagymát apróra vágjuk és kiskanál segítségével be kapjuk és gyorsan lenyeljük. Semmiképp sem éhgyomorra, hanem inkább étkezés közben. Ha szükséges ihatunk utána rögtön egy kis vizet, amivel leöblítjük. ( természetesen kellő óvatossággal, nehogy félre nyelj, vagy felkavarodjon a gyomrunk.) Az olyan ételek mint például a fokhagyma is, főként a vékonybélben bomlanak le, ezért olyan előnyös ha rágás nélkül fogyasszuk. Így a fokhagymában maradnak az értékes levek míg el nem érik a vékonybeleket. Ahol aztán kifejthetik Candida és más parazita pusztító hatásukat.
Ezek az értékes levek a fokhagyma gyógyító hatásának alapja. A fokhagyma olaj alapvető alkotója az allicin mely gyulladáscsökkentő, és antibakteriális tulajdonságú. Ezért ha lehet kerüljük a fokhagymanyomó használatát.
A fokhagyma evése egy rendkívül hatékony gyógymód a Candida gomba, és más bélben előforduló parazitákkal szemben.
Legjobb ha naponta alkalmazzuk kúraszerűen. Ami tarthat egy-két hónapig (vagyis 30-60 nap) de ennél tovább semmiképp.
2. Citromlé
A citromlé tisztító és gyógyító hatású élelmiszer, hatékony antibakteriális és gombaölő hatású. Különösen a szájüregben és a torokban, csak kis mértékben hatékony a gyomorban. Viszont a belekbe jutva teljesen elveszíti erejét.
Ahhoz hogy igazán hasson, a citromlevet magába kell fogyasztani. Legjobb, ha reggel fogyasztjuk és mindig éhgyomorra igyuk. De ihatunk előtte egy pohár vizet. Fogyasztható délelőtt vagy délután is, de estére már semmiképpen nem ajánlott.
Ez a módszer is akkor a leghatékonyabb, ha kúra szerint mindennap alkalmazzuk. (7-21 nap)
3. Cayenne pirospaprika.

A Cayenne paprika nagyon jól pusztítja az élesztőgombákat, mivel ez nem igen kedveli a fűszeres ételeket. A fűszeres ételek mint például a fokhagyma, gyömbér, szegfűszeg, torma, és Cayenne kitűnően hat a Candida, és más paraziták ellen. Emellett kiváló élénkítő szer, javítja a vérkeringést, és jót tesz a szívnek is.
A Cayenne olyan étel amit szinte mindennap fogyaszthatunk ételeinkhez, vagy az ételek ízesítésére. Viszont nem ajánlott Cayennet fogyasztani ha már más Candida -ellenes ételt is fogyasztunk.
4. Joghurt
A tejtermékek közül az élőflórás tejtermékek a legkönnyebben emészthetőek.
A natúr joghurt olyan élő enzimeket tartalmaz, melyek a szervezetben “jóindulatú baktériumok” -ként viselkednek, és segítenek semlegesíteni a Candida gomba növekedését.
Ezért nagyon fontos hogy természetes, és élő enzimeket tartalmazó joghurtot fogyasszunk. Ha egy joghurt gyümölcstartalmú akkor már biztos nem tartalmazhat élő enzimeket.
Tipp: ha citrom, vagy lime levet adunk a joghurthoz, azzal ellensúlyozhatjuk A tárolás vagy csomagolás idején belekerült baktériumokat.
5.Tengeri hínár, alga, és más tengeri moszatok.
Ezek is természetes gombaölők, és rendkívül hatékony fém hajtók. Ezek az ételek a legelterjedtebbek Kínában, Japánban, és Kele- Ázsiában. Viszont sajnos ezek nyersen vagy tabletta formájában esetleg még táplálhatják is Candida gombát.
Candida kezelés során ezért ajánlatos, ha hozzá főzzük őket az ételekhez. Ezenkívül még a tengeri hínár segíti a fogyókúrát, szabályozza az anyagcserét, és javítja a pajzsmirigy működését is.
A tengeri hínár tartalmaz:
- Magnéziumot
- Jódot
- Foszfort
- Kalciumot
- Káliumot
- B vitamint
- Nátriumot
A tengeri moszatokat már évszázadok óta használják gyógyításra.( Fontos! Nem ajánlott pajzsmirigy gyógyszerekkel együtt fogyasztani. Mindenképp szükséges szakorvossal beszélni)
6. Aloe-vera zselé.
Az aloe-Vera általában zselé formájában a leghatásosabb.
7.Zöld ételek (Green food)
Ilyen gyógyító zöld ételek például: a spirulina, chlorella, zöld Kamut, és a kékeszöld alga. Ezek hasonló gyógyhatással rendelkeznek, viszont a legjobb ha egy időben csak egyfélét fogyasztunk belőlük. Sokunk szervezete hevesen reagálhat ezekre az élelmiszerekre, sokkal jobban mint a fokhagymára vagy a citromlére. Közülük bármelyik hatásos lehet a candida gomba elpusztításában. Gombás megbetegedések ellen rendkívül hatékonyak, elsősorban az immunrendszert erősítő hatásuk miatt. Magas klorofill tartalmuk megakadályozza a gombás és bakteriális fertőzések elterjedését.
8. Más ételek a Candida kezelés alatt
Sok olyan étel van még ami a gyógyulási folyamatot felgyorsíthatja. Ilyenek például:
- A zöldségek
- Hüvelyesek
- A hagyma és a
- Teljes kiőrlésű magvak is igen hasznosak lehetnek.
9.Keresztesvirágú növények.
Ilyenek például a brokkoli, a káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karórépa, fehérrépa, és a bok choy. Olyan növényekben található vegyi anyagokat tartalmaznak mint például az indolék és az isotiocianát. Ezek a vegyi anyagok azonkívül hogy gombaölő hatásúak, megvédhetnek a rákos megbetegedésektől mint például a mellrák, vagy segíthetnek a gyógyulásban.
9+1 Bónusz Tipp:
A kezelések váltogatása.
A Candida kezelés egyik fontos problémája hogy a Candida gomba immunissá válik a gyógyszerekre, ha túl sokáig alkalmazunk egy gyógyszert, vagy gyógymódot. Az élesztőgomba képes lesz alkalmazkodni hozzá. Ez ellen a legjobb módszer, ha különféle gyógymódot alkalmazunk, és a gombaölő szereket váltogatva. Így valószínű hogy a Candida és más gombák nem tudnak majd hozzászokni.
A visszatérő Candida problémák figyelmeztethetnek valamilyen lappangó betegségre mint például a cukorbetegségre, vagy immunrendszeri problémákra is. Ezért mindig fontos hogy ezt szakorvossal ellenőrizzük.
A következő cikk is érdekelhet a témában: